| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Mogelijke web 2 0 toepassingen voor leesgroepen

This version was saved 13 years, 12 months ago View current version     Page history
Saved by Tine
on April 3, 2010 at 2:03:03 pm
 

 

Blog

Er zijn verschillende blogs rond boeken en literatuur die leesgroepbegeleiders kunnen gebruiken als informatiebronnen voor de inhoudelijke uitwerking van de boekbespreking, bijvoorbeeld De papieren man en de boekenblog Moet je lezen.

 

Voor de leesgroep zelf een blog maken, bijvoorbeeld via Blogger, zorgt dat de leesgroep zichtbaarder wordt. De blog kan dan dienen als promotiemiddel en als communicatiekanaal door de data, boekentitels en andere informatie over de sessies hierop te plaatsen. Bovendien kunnen de discussies over de boeken op de blog worden verder gezet en het biedt de mogelijkheid aan andere lezers en bibliotheekgebruikers om hun mening over het boek te delen met de leesgroepleden. Leesclub Ijsselstein en omgeving (NL) heeft bijvoorbeeld een blog waarop de boeken die gelezen en besproken zijn in de leesgroep geplaatst worden met een korte bespreking en waarop gereageerd kan worden.

 

Een blog laat ook toe om een volledig virtuele leesgroep in te richten, zoals nu bijvoorbeeld al voor Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen in het samenwerkingsverband De Vijf gebeurt. 

 

Doodle

Om de data voor de leesgroepsessies vast te leggen of een extra leesgroepactiviteit te bepalen kan de leesgroepbegeleider of de bibliotheek de leden via elektronische weg uitnodigen om een doodle in te vullen. De leesgroepleden kunnen hierin de dagen aanduiden die voor hen vrij zijn en de leesgroepbegeleider of organisator krijgt een duidelijk overzicht van de meest geschikt data. Via een vrije tekst peiling kan bij Doodle bijvoorbeeld ook gestemd worden over welk boek gelezen zal worden in de leesgroep of over welke extra activiteit er zal ingericht worden.

 

Instant Messaging

Live chatten in groep benadert de situatie van een echte leesgroepsamenkomst doordat onmiddellijke interactie mogelijk is. Via Meebo bijvoorbeeld kan voor de leesgroep een publieke of private chatruimte worden gemaakt waarbij de begeleider het gesprek kan modereren.

 

LibraryThing

Via LibraryThing kan de leesgroepbegeleider gemakkelijk leessuggesties zoeken op basis van gelijkaardige boeken. Besprekingen en beoordelingen over boeken zijn ook te vinden op LibraryThing en de begeleider kan deze gebruiken als achtergrondinformatie voor de inhoudelijke voorbereiding van de leesgroep.

 

De leesgroepleden zelf kunnen de inhoud van hun eigen boekenkast via LibraryThing delen zodat de leesgroepbegeleider gemakkelijk een beeld kan vormen van de voorkeuren en boekenkeuzes van de leden.

 

Voor de leesgroep kan een aparte groep op LibraryThing gemaakt worden waar de boeken op besproken en beoordeeld kunnen worden. Discussies over een boek kunnen hier eventueel worden verder gezet. De parelketting is een voorbeeld van een leesgroep op LibraryThing. De leesgroep kan de gelezen boeken hierop catalogiseren, taggen, beoordelen, recenseren en verschillende lijsten aanleggen met leessuggesties van de leden en bijvoorbeeld bijhouden welke titels in aanmerking komen om in de leesgroep te bespreken. Met de widget die LibraryThing aanbiedt kunnen de covers van de boeken die de leesgroep gelezen heeft bijvoorbeeld op de blog van de leesgroep of de bibliotheek getoond worden.

  

My Discoveries

Via zoeken.bibliotheek.be kan de leesgroepbegeleider bij My Discoveries de boekrecensies in de pers die interessant zijn voor de boekbespreking of boeken die in aanmerking komen om in de leesgroep besproken te worden eenvoudig bewaren in een lijst en taggen.

 

Voor de leesgroep kan ook een account gemaakt worden op My Discoveries zodat een overzicht van de gelezen boeken bewaard kan worden en er een beoordeling en recensie aan toegevoegd kan worden, lijsten met leessuggesties kunnen aangelegd worden en dit alles ook openbaar gemaakt kan worden.

 

Online documenten delen en bewerken

De documentatiebundels die de leesgroepleden krijgen tijdens de sessies, kunnen bijvoorbeeld door de begeleider op Google Documenten geplaatst en gedeeld worden met de leesgroepleden. Zo kunnen de leesgroepleden en de begeleider de documentatie bewerken en aanvullen op basis van de boekbespreking in de leesgroep. Als er in leesgroepverband een recensie wordt geschreven over het boek om bijvoorbeeld op de blog van de leesgroep te plaatsen, kan via Google Documenten ook gezamenlijk aan deze recensie geschreven worden.

 

Verder kunnen leesgroepbegeleiders onderling samenwerken aan de voorbereiding van een boekbespreking of hun afgewerkte voorbereidingen delen via Google Documenten. Ook bibliotheekmedewerkers kunnen zo aan de voorbereiding meewerken en kunnen via deze toepassing ook gemakkelijk toegang krijgen tot de af te drukken bundel voor de leesgroepleden.

 

Online fotoalbum

Via Flickr of Picasa kunnen de foto’s die getrokken zijn in de leesgroep gedeeld worden met de leesgroepleden en een ruimer publiek. Bijvoorbeeld bibliotheek Zonnebeke plaatst foto’s van leesgroep De Voorlezer op Flickr. Dit is leuk voor de leesgroepleden als herinnering aan de sessie, maar tegelijkertijd zijn deze foto’s ook een online promotiemiddel voor de leesgroep. Daarnaast biedt Flickr ook de mogelijkheid om foto’s te bewerken via Picnik en zo creatief promotiemateriaal te maken voor de leesgroep, zoals bijvoorbeeld een affiche of een uitnodiging.

 

Online stemmen en evalueren

Het bepalen van de boekenkeuze kan soms moeilijk zijn in een leesgroep en ligt soms gevoelig aangezien persoonlijke verhoudingen ook een rol kunnen spelen. De korte inhoud van de leessuggesties van de leden kan bijvoorbeeld via een blog, LibraryThing, wiki of Google Documenten verspreid worden en de leesgroepleden kunnen vervolgens ook via internet anoniem stemmen welk boek effectief gelezen zal worden. Via twtpoll.com kan gratis gestemd worden op Twitter en bij Polleverywhere kan zowel via Twitter als via een internetpagina gestemd worden. Ook op SurveyMonkey kan via een zelfgemaakte vragenlijst onder andere gratis gestemd worden en een online evaluatie van de leesgroep gehouden worden.

 

Podcasts

Als aanvulling op de leesgroepsessie kan het laten beluisteren van de bespreking van het boek door anderen of het horen van een fragment uit het boek voorgelezen door de auteur een leuke verrassing zijn voor de leesgroepleden. Via de website van Radioboeken zijn verschillende Vlaamse en Nederlandse auteurs te horen die een verhaal voorlezen dat ze speciaal voor deze podcasts geschreven hebben. Dankzij RSS is het mogelijk om op de hoogte te blijven van nieuwe Radioboeken op deze website. VPRO biedt naast de filmpjes Boeken op TV ook de podcasts Boeken op Radio aan waarin boeken worden besproken en auteurs geïnterviewd worden over hun werk. In Lezen &Cetera Live interviewt Pieter Steinz elke maand auteurs over hun werk. Ook bijvoorbeeld het Radio 1-programma Een leven in boeken van Friedl Lesage kan online herbeluisterd worden in de leesgroep.

 

De leesgroep kan zelf ook podcasts maken van hun eigen boekbesprekingen of een auteurslezing en deze bijvoorbeeld op hun blog plaatsen.  

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.